ISF

Oko sredine 1960-ih, međunarodna sportska takmičenja između škola su u porastu. Pored povremenih i nasumičnih sastanaka između dve ili više škola, turniri su počeli da se redovno organizuju u različitim disciplinama: u rukometu od 1963. godine, u odbojci od 1969. godine u fudbalu godinu dana kasnije i od 1971. u košarci. Svaki od ovih godišnjih turnira proizvela je osnovne propise i stalni odbor.

Veliki broj međunarodnih takmičenja zahtevaju eliminisanje ekipa na nacionalnom nivou i to je dovelo do želje da se ovi dogadjaji iskoordiniraju unutar određene Međunarodne federacije. Kako bi pomogli u promovisanju ove ideje, federalni ministar obrazovanja i umjetnosti Republike Austrije sazvao je konferenciju na ranču u jesen 1971. Godine. Ovde se razgovaralo o uslovima za uspostavljanje Evropske Federacije školskog sporta.

Nakon veoma dugih rasprava, projekat je odobren. Međutim, imajući u vidu buduće razvojne mogućnosti, Federacija nije ograničena samo na evropske zemlje. Formiran je Privremeni odbor, čiji su članovi izabrani iz reda 21 zemalje, a sastanak konstituvne Generalne skupštine je zakazan za 4. jun 1972 u Beaufort / Luksemburgu. Na ovom sastanaku je usvojen Statut i izabrani su članovi prvog Izvršnog odbora.

Video

Društveni mediji

Designed and Developed by Igor Radisic