SAVEZ ZA ŠKOLSKI SPORT SRBIJE

Savez za školski sport Srbije je krovna sportska nevladina organizacija koja sprovodi školska takmičenja u Srbiji. Osnovana je u akademskoj 1969/70. Do sada je održano 1663 Republičkih prvenstva u 84 opština.

Član je Medjunarodne federacije školskog sporta (ISF) od 2005. godine. Na svetskim prvenstvima u organizaciji ISF, do sada smo osvojili srebrne i bronzane medalje u košarci i rukometu.

Sistem takmičenja predviđa 6 stepena: školsko, opštinsko, međuopštinsko (okružno), međuokružno (regionalno), republičko i svetsko prvenstvo.

Takmičenjima rukovodi i organizuje Savez za školski sport Srbije, kao punopravni član Sportskog saveza Srbije. Rukovođenje takmičenjima se odvija preko Savezovih organizacija po opštinama i okruzima.

Broj učesnika na ovim takmičenjima na svim nivoima danas doseže brojku od preko 350.000 učesnika u jednoj školskoj godini.

Kao značajna činjenica se ističe da se takmičenja nisu pretvorila u takmičenja škola samo iz velikih gradova, jer su osvajači medalja nebrojeno puta bile i školske ekipe iz: Kosjerića, Rataja, Majura, Kleka, Velikog Izvora, Leposavića i drugih manjih mesta. Medalje su do sada osvajale škole iz 112 opština, što govori o tome da su Igre prihvaćene od strane učenika i njihovih nastavnika, odnosno da su postale deo slobodnih aktivnosti mladih, preko kojih su se ostvarili određeni vaspitni uticaji škole i društvene zajednice.

Takmičenja se odvijaju pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva omladine i sporta i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, što je u mnogome doprinelo da ceo ovaj sistem dobije na važnosti sprovođenja, među školskom omladinom u Srbiji.

U programu Saveza su i Olimpijske sportske igre učenika Republike Srbije, koje se održavaju svake četvrte godine, praćene Olimpijskim plamenom.

Do sada je održano 9 Olimpijskih igara i to:

 1. 1980. godine I Olimpijske igre u Kragujevcu
 2. 1984. godine II Olimpijske igre u Kruševcu,
 3. 1988. godine III Olimpijske igre u Beogradu,
 4. 1992. godine IV Olimpijske igre u Aranđelovcu,
 5. 1996. godine V Olimpijske igre u Nišu
 6. 2000. godine VI Olimpijske igre u Zrenjaninu,
 7. 2004. godine VII Olimpijske igre u Zaječaru,
 8. 2008. godine VIII Olimpijske igre u Nišu,
 9. 2012. godine IX Olimpijske igre u Sremskoj Mitrovici
 10. 2016. godine X Olimpijske sportske igre učenika Republike Srbije Vranje

Danas Savez nije rezervisan samo za sport što govore razni projekti koji su namenjeni plesu i sportskom novinarstvu koji su sjajno prihvaćeni od strane škola i dece.

Programi Saveza:

 1. Školski sportska takmičenja,
 2. Olimpijski sportske igre učenika Srbije
 3. Male Olimpijske igare
 4. Projekat "Sport u škole"
 5. Projektu "Djak reporter"
 6. Projekat "Tvoj lajk za naš ples"

Video

Društveni mediji

Designed and Developed by Igor Radisic